
tajna je u....
Ova torta je skroz čokoladna, a opet je jako sočna, trik je u 1 sastojku! Dobićete vlažan slatkiš koji oduševljava!
Ova torta predstavlja čokoladni san za sve ljubitelje slatkiša
Sastojci:
Za koru:
2 šolje brašna
1 1/3 šolje šećera
1 šolja smeđeg šećera
1 šolja kakao praha
2 1/2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 1/4 šolje mlaćenice (sobne temperature)
3/4 šolje kafe (sobne temperature)
2/3 šolje ulja
3 jajeta (sobne temperature)
1 kašika ekstrakta vanile
Za čokoladnu glazuru:
2 šolje neslanog putera (sobne temperature)
2 šolje šećera u prahu
1 šolja kakao praha
1/2 kašičice soli
2 šolje čokoladnih komadića
1/4 šolje meda
1/4 šolje guste pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema čokoladne torte:
Zagrejte rernu na 175°C. Uzmite tri okrugla kalupa za torte (20 cm) i obložite ih papirom za pečenje. Ako pečete u jednom kalupu samo ravnomerno podelite smesu na 3 dela. U velikoj posudi sjedinite brašno, beli i smeđi šećer, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite mlaćenicu, kafu, ulje, jaja i vanilu. Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i lagano promešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne premešate smesu. Ravnomerno rasporedite smesu u pripremljene kalupe. Lagano ih kucnite o radnu površinu kako biste uklonili mehuriće vazduha.
Saveti
Da biste postigli savršenu teksturu torte, nemojte previše mešati testo. Uvek umutite suve sastojke, posebno kakao prah, da biste izbegli grudvice u testu za torte. Koristite vagu da izmerite sve sastojke za najtačnija merenja. Za najbolji rezultat, uverite se da sastojci poput jaja i mlaćenice budu na sobnoj temperaturi.
Pecite 25-30 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe sa nekoliko mrvica. Izvadite kore iz rerne i ostavite ih da se hlade 10 minuta u kalupima, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Priprema glazure: Otopite čokoladne komadiće, med i pavlaku u mikrotalasnoj ili na pari. Ostavite da se malo ohladi. U velikoj posudi mikserom umutite puter dok ne postane kremast. Dodajte šećer u prahu, kakao prah i so, pa nastavite da mešate. Dodajte otopljenu čokoladu i vanilu, pa nastavite mućenje dok ne dobijete glatku i bogatu glazuru.
Stavite prvu koru na tanjir za posluživanje i premažite glazurom. Dodajte drugu i ponovite postupak. Stavite treću koru i premažite celu tortu preostalom glazurom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!